احداث گلخانه ، از ساخت تا فروش محصولات
- از زمانیکه بشر پا به عرصه وجود گذاشته، برای تأمین غذا تلاش کرده و روشهای مختلفی رو تجربه کرده. با توجه به اینکه طبع افراد مختلف، متفاوته، پس نوع غذا هم متفاوته.
خوراکیهای شاخه گیاهی، یکی از خوراکهای لذیذ برای اکثریت محسوب میشه. این قضیه باعث روی آوردن بشر به کشاورزی شد.
کشاورزی، یک شغل شریف، مشکل و در عین حال،درآمدزاس. - چون با غذای بشریت سروکار داره و این بشر بدون غذا، ادامه زندگی براش محاله. پس محصول کار کشاورزا، همیشه مشتری داره.
آب و زمین، از ملزومات کشاورزیه و کمبود این دو، معضلی انکار ناپذیره. در آینده ای نچندان دور، نسل آینده، با این دو مشکل، دست و پنجه نرم خواهند کرد.
بنظر شما حالا راه حل چیه؟!
گلخانه راهکاری درست برای مقابله با مشکلاتی مثل کمبود آب، زمین، و بدی آب و هواس. و روشی برای کنترل شرایط محیطی مثل دما، نور، رطوبت، آفات و …میتونه باشه.
پرورش محصولات گلخانه
در حال حاضر، خیلی از کشورهای اروپایی و آمریکایی، بیشتر محصولاتشون به روش گلخانه ای تولید میشه. خوشبختانه ایران هم از قافله خیلی عقب نیست و چندین ساله به این روش محصول تولید میکنه.
درسته که راه اندازی گلخانه آنچنان کار آسانی نیست و نیاز به تخصص ، تجربه و تجهیزات مخصوص گلخانه داره که همه این موارد، هزینه راه اندازی گلخانه را متغیر میکنه.
حتی ممکنه سال اول، سودی عاید شما نشه و فقط هزینه های راه اندازی، نسبتاً جبران بشه، ولی خوشبختانه از سال دوم مطمئناً درآمد چشمگیری خواهید داشت.
پس صبور باشید.
☘️ مزایای کشت گلخانه ای:
ـ افزایش تولید در واحد سطح
ـ افزایش کیفیت محصول تولیدی در گلخانه ها، با کنترل بهتر و آسانتر آفات و بیماریها با اعمال روشهای کنترل بیولوژیکی و کاهش مصرف سموم که در نهایت باعث افزایش کیفیت محصول و افزایش صادرات و حفظ محیط زیست میشه.
ـ صرفه جوئی در مصرف آب با استفاده از روشهای نوین آبیاری
ـ استفاده از اراضی غیرقابل کشت با سیستم کشت بدون خاک
ـ عدم وابستگی تولید به شرایط محیطی و امکان بازاریابی مناسب و تنظیم برنامه کشت مطابق نیاز بازار
ـ داوم کار و تولید محصول در تمام فصول سال و برداشت محصول در چهار فصل
ـ کاهش جذب عناصر سنگین توسط گیاهان و حفظ سلامت مشتریان با سیستم کشت بدون خاک
ـ جلوگیری از تغییر کـاربری اراضـی
ـ جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهر
ـ ایجاد فرصتهای جدید برای اشتغال جوانان، زنان روستائی و دانش آموختگان کشاورزی
ـ در امان بودن از شرایط بد آب و هوائی، باد، تگرگ، بارانهای سیل آسای فصلی، گرما یا سرمای شدید محیط
ـ مدیریت میزان مصرف آب، برق سوخت
ـ نداشتن استرس سرقت محصولات
ـ نداشتن استرس حمله جانوران و سرقت
سوالات مهم:
الان ممکنه بپرسین که چجور گلخانه ای تأسیس کنیم بهتره؟! چه محصولی باشه بهتره؟! پس بهتره که اول به این نکات توجه کنین:👇
ـ چه مقدار میتونین هزینه کنین؟ به چی علاقه دارین؟ بازار چه محصولی داغه؟ نیاز شهر و منطقه شما چیه؟ و…
☘️ انتخاب نوع محصول:
پرورش کاکتوس، قارچ، گل های زینتی، گلهای آپارتمانی، گیاهان داروئی، آلوئه ورا، سبزیجات، صیفی جات، توت فرنگی و… .
شاید بخاطر هزینه بالای تأسیسات، بهیچ وجه جرأت نکنین به این کار نزدیک بشین. ولی اینو بدونین که برای هرکاری باید هم زحمت کشید و هم هزینه کرد.
پس اگه طرح مناسبی رو انتخاب کنین و با مشاور کارکشته، کار رو پیش ببرین، مشکلاتتون کمتر و سود دهیتون بیشتر میشه.
راهکاری که تیم آمارد، بهتون پیشنهاد میده اینه که اگه اولین باره گلخانه میزنین، از فضاهای پرت و بلا استفاده اطرافتون استفاده کنین.
مثل اتاقکها، حیاط خلوت، حیاط اصلی منزل و حتی پشت بام. شما با این وسعت کم، کار رو شروع کنین تا تجربه بدست بیارین.
هزینه این گلخانه کوچیک خانگی(حداکثر۱۰۰ مترمربع) حداکثر ۵ میلیونه.
☘️ شروع کار (هم گلخانه کوچیک و هم بزرگ):
ـ طرح توجیهی رو آماده کنین و ببینین که آیا روی وام دولتی میشه حساب باز کرد یا نه.بعد از مشخص کردن مکان، نوع طراحی گلخانه و نوع محصولی که قراره کشت بشه، مشخص کنین.
حتما آموزش ببینین. اگه براتون امکان داشت، یک مدت در یکی از گلخانه های اطرافتون، کار کنین.کسب تجربه هیچوقت، اتلاف زمان و هزینه نیست.
انتخاب محل گلخانه، اهمیت زیادی داره. اینکه شما زمین رو بخرین یا اجاره کنین، اوضاع مالی شما رو کلا دگرگون میکنه. پس مواظب هزینه های اجاره و خرید باشین.
سوالات مهم در رابطه با بازاریابی:
ـ بازاریابی قبل از شروع هر کاری، واجبه. شما باید بفهمین که پتانسیل فروش بازار محصولتون تا چه حدّه.
. آیا محصولتون رو میخرن؟ یا باید بفرستین به شهرهای دیگه و یا صادرات کنین!
. چه وسایل نقلیه ای برای انتقال محصول به این بازارها وجود داره؟
. آیا گلخانه شما نزدیک بزرگراهه؟ چون نزدیکی به بزرگراههای اصلی برای فروش و نقل وانتقالات خیلی مهمه.
( رسیدن مواد مورد نیاز ،رسیدن سوخت، ارائه خدمات به مشتریان در فصل زمستان و در جاهائی که بارندگی برف سنگین داره، و…)
ـ شرایط اقلیمی برای شما خیلی میتونه مهم باشه. شما باید تاریخچه آب و هوائی منطقه رو بررسی کنین. گاهی سرمای شدید، باعث افزایش هزینه سوخت و برق میشه. و این یعنی افزایش هزینه شما.
یا مثلا گردبادهای بهاره ،طوفانهای پاییزه و تابستانه، سرمای بهاره و یا کولاک زمستانه ، میتونه در درآمد شما در آینده، تاثیر بسزاپی بگذاره.
گلخانه ای که بالای کوهه وارتفاع از سطح زمینش بالاس، خیلی درگیر آلودگی پائین دست نمیشه. هوای صاف و بدور از آلودگی مزیت این گلخانه هاس. اما بادهای سرد هم از معایب این مناطقه.
گلخانه هائی که در دره ها قرارگرفته ، ممکنه ازبادهای سرد در امان باشه ولی این حالت سرمازدگی دیررس بهاره و سرمای زود هنگام پاییزی رو خواهد داشت.
مقدار دمای مناسب برای گلخانه با بررسی و بازبینی سابقه آب و هوائی ثبت شده در آمار هواشناسی، قابل برآورده. پرورش دهندگان باید میانگین دمائی حدود ۵۰ سال گذشته را بررسی کنن.
ضمنا درصد تابش سالانه آفتاب، سرعت و مسیر باد، مقدار بارش و خیلی اطلاعات هواشناسی دیگه رو میشه کسب کرد. فراموش نکنین که مناطق پربارش درصد تابش کمتری دارن.
کسب درآمد از پرورش و فروش اینترنتی گل و گیاه
نکته:
به یاد داشته باشین که در دشتهای سیل آسا هم، امکان ایجاد گلخانه وجود نداره.
☘️تأسیسات
ـ اسکلت اصلی گلخانه رو با چهارچوب فلزی بسازین، چون با دوام تره .برای عایق هم بهتره از پلاستیکهای uv دار استفاده کنین. چون اشعههای مضر خورشیدو دفع میکنه.
عایقهای ساده زیر نور آفتاب خاصیت ذره بینی پیدا میکنه که برای رشد گیاهان به خصوص صیفی جات خیلی مضره. ازقیمتش هم نترسین. چون این عایق، تفاوت قیمت چندانی با نوع پلاستیک ساده ندارن.
ـ آب رسانی قطرهای بهترین و با صرفهترین روشه. هزینه اولیه یک مقدار زیاده. ولی ارزششو داره و نمیخواد هر سال نگران آب گلخانه باشین.
این سیستم آب رسانی شامل یک مخزن ۱۰۰۰ لیتری آب و حدود ۱۰۰ لوله یک ونیم اینچی مخصوص آبیاری قطرهای و یک پمپ آب متوسطه.
روش کاشت
روش کاشت بیشتر به دو روش بالشتکی و ناودانکی انجام میشه. روش بالشتکی کم هزینه س، اما یکبار مصرفه، چون ازگلدانهای پلاستیکی یا کیسه های سیاه پلاستیکی استفاده میشه و زود هم از بین میره.
روش ناودانکی به علت طول عمر ومقاومت بالا، بهترین روشه. لولههای نیمهای از جنس گالوانیزه ساخته میشه و داخل این لولهها از خاک پر میشه و بذر براحتی داخلشون کشت میشه.
توصیه ما اینه که با کاشت خیار بوته ای شروع کنین. چون مشکلاتش خیلی کمتره.
بهترین خاک هم، خاک کوکوپیت و پرلیته که براحتی میتونین با قیمت مناسبی تهیه کنین.
هزینه خاک
برای تهیه خاک برای ۱۰۰ متر مربع گلخانه، حدود ۳۰۰ الی ۵۰۰ هزار تومن باید هزینه بشه.
طبق تحقیقاتی که تیم آمارد انجام داده، بجز هزینه بستر که یکبار متحمل میشین، دورههای اول حدود ۴ الی ۵ میلیون تومن بابت خرید خاک، بذر، کود، سم، سیستم گرمایشی و سرمایشی، هزینههای مصرفی آب، کارشناسی و تشخیص آفت هزینه بر میداره.
میانگین درآمد
در هر سال میتونین دو تا سه دوره؛ کاشت و برداشت داشته باشین. یعنی کاشت بهاره، تابستانه و زمستانه.
در یک گلخانه صدمتری حدود ۳۰۰ بوته خیار میشه کاشت و هر بوته در هر دوره حدود ۱۰ کیلو محصول میده و در نهایت در انتهای دوره چیزی حدود۳ تن محصول خواهید داشت.
اگه بصورت میانگین ،کیلویی ۳ هزار در نظر بگیریم، در هر دوره حداقل ۹ میلیون کاسب میشین.
ما این قیمتها رو براساس ۱۰۰ متر برای شما گفتیم. حالا شما که قصد دارین داخل یک اتاق یا حیاط خلوت گلخانه بزنین، مطمئنن هزینه خیلی پائینتر میشه.
مجوز
برای احداث یک گلخانه بزرگ که بشه درآمد زیادی ازش کسب کرد، ابتدا باید بریم سراغ گرفتن مجوز.کسب پروانه تأسیس و بهره برداری گلخانه، از ضروریاته که باید به جهاد کشاورزی و نظام مهندسی کشاورزی درخواست داد.
برای دریافت مجوز شما باید درخواست کتبی خودتان را به جهاد کشاورزی منطقه ارسال کنید.
بعد از شما مدارکی مثل سند مالکیت یا اجاره نامه زمین، مدارک مربوط به نحوه تأمین آب گلخانه، نقشه زمین و ساختمان و… طلب میشه.
نهایتا کارشناس مورد نظر کیفیت خاک زمین، نحوه تأمین آب گلخانه، شرایط گلخانه شما و … را مورد بررسی قرار میده و در صورت واجد شرایط بودن گلخانه، مجوز مربوطه صادر خواهد شد.
قوانین مهم
طبق قوانین و دستورالعملهای حال حاضر، متقاضی گلخانه باید حداقل اسناد ۵۰۰۰ مترمربع زمین و آب و برق و …رو ارائه بده.
ضمنا باید درخواست یک گلخانه با متراژ حداقل ۳۰۰۰ مترمربع رو به جهاد تحویل بده.
اگه از این مقدار کمتر باشه، شامل أخذ پروانه و تسهیلات نمیشه.
گلخانه های استاندارد هم، در چهار کلاس A, B, C, D طبقه بندی میشه. از A تا D به کیفیتشون اضافه میشه. البته هزینه هم زیادتر میشه.
☘️ تجهیزات:
ما سعی میکنیم تجهیزاتی که برای احداث گلخانه ای به اندازه ۱۰۰۰ متر مربع لازم باشه،خدمتتون توضیح بدیم.شما اول طرح گلخانه رو باید مشخص کنین.(نیم دایره، مثلثی، شش ضلعی و …)
ورق های گالوانیزه یا ایرانت فلزی یا ایرانت بتنی : معمولا قیمتشون خیلی با هم متفاوت نیستن. متوسط قیمت هر متر مربع را ۱۰ هزار تومن در نظر بگیریم.
(ایرانت فلزی بهتره. چون هم مقاومتش بالاس و هم ضد زنگه)
البته برای جلوگیری از هدر رفت گرما در زمستان، باید داخل رو با یونولیت پوشش بدین.
پس ۱،۴۰۰،۰۰۰ تومان برای خرید ایرانت فلزی کنار بگذارید. ارتفاع ایرانت ها ۱ متر و طول آن ۱۴۰ متر باید باشه تا دور تا دور گلخانه را پوشش بده.
روش دیگه ساخت دیوار بلوکی یا آجری هست که به دلیل هزینه های بالا توصیه نمیشه.
چارچوب سقف گلخانه :
شما به سه طریق میتونین سقف گلخانه رو احداث کنین.سقف چوبی ، سقف با لوله های pvc و سقف با میلگرد های فولادی.
استفاده از چوب ارزانتره ولی زود خراب میشه و ممکنه چوب ها به مرور زمان دچار قارچ و پوسیدگی بشن.
لوله های pvc هزینه بالا ولی دوام بیشتری دارن. میلگرد ها هم قیمت ارزانتر و هم عمر طولانی تری دارن. قیمت هر متر میلگرد را ۲۰۰۰ تومان در نظر بگیرید.
شما برای اسکلت بندی سقف و دیوار گلخانه، تقریبا به ۴۰۰ متر میلگرد نیاز خواهید داشت و با این حساب به ۸۰۰،۰۰۰ تومان نیاز دارید.
پلاستیک uv دار گلخانه ای : نایلون های uv دار گلخانه ای به جهت جلوگیری از اشعه مضر خورشید و حفظ گرما در فصول سرد، دارای اهمیته.شما میتونین در ضخامت ها و درصد uv های مختلفی سفارش بدین.
متوسط قیمت هر متر مربع رو ۱۰۰۰ تومن در نظر می گیریم و با این حساب به ۴۰۰ متر نایلون uv دار برای پوشش سقف گلخانه نیاز پیدا خواهید کرد، پس باید حداقل ۴۰۰،۰۰۰ تومان هزینه کنین.
سیستم آب رسانی قطره ای
: این روش بهترین روش برای صرفه جوئی در آب و هزینه هاس. شما به یک مخزن آب ۲۰۰۰ لیتری، یک پمپ آب و تقریبا ۱۰۰۰ متر لوله pvc به همراه لوازم جانبی نیاز دارین.
تقریبا باید حدود ۱۰،۰۰۰،۰۰۰ (ده میلیون) تومن هزینه کنید. اما این هزینه فقط یکباره تا چند سال خیالتون راحته.
سیستم گرمایشی :
مهم ترین مسئله پس از آبرسانی، گرمایش گلخانه س. چون ارزش میوه های گلخانه ای در فصول سرد سال بیشتر میشه.
اصلا ما بخاطر این گلخانه میزنیم که خارج از فصل گرما، میوه و گل و صیفی داشته باشیم.
برای تأمین گرمایش گلخانه به یک هیتر گلخانه ای نیاز دارید. هیتر گلخانه ای، با مخزن استیل ۳۰۰۰، تقریبا ۱۳ میلیون تومن درمیاد.
سیستم سرمایشی: برای خنک کردن گلخانه در فصل تابستان هم باید فکری کرد. بهتره از فن های خنک کننده و مه پاش استفاده بشه. فن حداقل هر دونه ای ۴ میلیون تومن در میاد.
قطعات مختلف مورد نیاز برای ساخت گلخانه:
. انواع کمان، سرستون،ناودان،پروفیل، لوله،لاکینگ کانال آلومینیومی و گالوانیزه همراه با فنر.
انواع بست بادبند ، مهاریها ، اتصالات پنجره سقفی و کناری، ریل و چرخ دنده، موتور گیربکس پنجره سقفی و کناری.
انواع پوشش پلاستیک، پلی کربنات، پلی کربنات موجدار، سیم پلی اتیلن مخصوص پلاستیک کشی.توری ضد حشره، ضد تریپس، انواع سایه بان با سایه اندازی و خییییلی لوازم ریز دیگه.
مطلب پیشنهادی آمارد با ۳۰۰ هزار تومان شروع کردم ، گفتگو با صاحب گلخانه نوذری
☘️ نور:
نفوذ نور به داخل گلخانه و افزایش پایداری گلخانه در برابر باد، خیلی مهمه. جهت گلخانه، به عـرض جغرافیائی منطقه، نـوع ساختار گلخانه و جهت باد غالب منطقه بستگی داره.
باد
در مناطق بادخیز، باید گلخانه طوری احداث بشه که جهت گلخانه در جهت باد غالب منطقه باشه. یعنی دیواره انتهائی گلخانه رو به باد باشه، تا باد از روی گلخانه براحتی رد بشه.( امتداد گلخانه در امتداد باد غالب باشه)
گلخانه های تکواحدی در عرضهای پائینتر از ۴۰ درجه، در جهـت شمالی – جنوبی و در عرضهای بالاتر از ۴۰ درجه، در جهت شرقی – غربی احداث میشن.
گلخانه های به هم پیوسته، یا چندقلو، در تمام عرضها در جهت شمالی – جنوبی احداث میشن.
اینطوری اثر سایه، در قسمت شمالی گلخانه کمتر میشه.وزش باد شدید و احداث گلخانه در جهت نامناسب، ممکنه باعث بروز خسارتهای مکانیکی جبران ناپذیری به اسکلت گلخانه بشه.
ضمنا، باد در زمستان، موجب افزایش اتلاف گرمای گلخانه میشه و در تابستان، در خنک کردن گلخانه مشکلاتی ایجاد میکنه.
☘️ طراحی گلخانه
گلخانهAشکل
در این مدل گلخانه، پهنای دو طرف سقف گلخانه یکسانه(شـیب دو طـرف
سقف برابره) (شیب سقف ۳۵-۵۵ درجـه).
این نوع گلخانه ها با مناطق سردسیر، که بارش برف زیـاده سازگارتره. چون برف از روی سقف واطراف سر میخوره به پائین.
گلخانه نیمه دوطرفه
سقف در دوطرف، دو شیب نامساوی داره.در مناطقی که شدت نور در زمستان کمه، استفاده میشه. شیب سمت جنوبی، کمتر از شیب سمت شمالیه. در این مدل، نور بیشتری وارد گلخانه شده و از اتلاف گرما جلوگیری میشه.
گلخانه نیمه استوائی
اسکلت این مدل گلخانه، از لوله آب با قطرهای مختلف ساخته میشه.(قـوس ۱۸۰ درجـه ). مدل دیگه ای هست که دیواره عمودی داره و شـیب قوسها کمتر از گلخانه بدون دیواره عمودیه.
گلخانه قوسی نوک دار یا گوتیک آرک
در این نوع گلخانه، کمانهای دوطرف گلخانه در قسمت تاج گلخانه به هم متصل میشن.
دو مدل هم داره:دارای دیواره عمودی و دیواره شیبدار
☘️ ارتفاع گلخانه
هرچقدر پنجره های سقفی بلندتر و فاصله بین دریچه تهویه نصب شده در سقف و دیواره جانبی از همدیگه بیشتر باشه، اختلاف فشار بیشتری ایجاد میشه و بازده تهویه طبیعی افرایش پیدا میکنه.
افزایش ارتفاع گلخانه، بار ناشی از باد رو بر گلخانه افزایش میده و این باعث کاهش قدرت اجزای سازه گلخانه میشه.ضمنا، با افزایش ارتفاع گلخانه، نیاز حرارتی هم افزایش پیدا میکنه.
☘️شیب سقف گلخانه
زاویه شیب سقف گلخانه، بسته به شکل گلخانـه و منطقه مـورد استفاده ، متفاوته.
هر چقدر زاویه سقف گلخانه کمتر باشه، میزان نفوذ نور به داخل گلخانه بیشتر میشه.
زاویه سقف گلخانه، در میزان ریزش قطرات ناشی از میعان بخار آب بر روی گیاهان داخل گلخانه تأثیر داره. یعنی، هر قدر این زاویه بیشتر باشه، میزان ریزش قطرات آب کمتره.
☘️پوشش گلخانه
شیشه، پلاستیک محکم وسخت، پلاستیک سبک از جمله پوششهائی هستن که برای گلخانه استفاده میشه.
☘️ اسکلت گلخانه
اسکلت گلخانه،اصلی ترین بخش گلخانه به حساب میاد. میشه جنسهای متفاوتی داشته باشه.
برای نوع جنس باید یه سری نکاتو مدنظر داشت:
. اسکلت باید سبک و در عین حال محکم باشه که در برابر باد، فشار برف و … مقاومت کنه.
ضمنا حداقل سایه اندازی داشته باشه، هزینه برپائی و نگهداریش کم باشه و با شرایط آب و هوائی منطقه سازگار باشه.
☘️ جنس اسکلت
میشه از چوب، آلومینیوم و آهن استفاده کرد که هرکدوم از این سه مورد، مزایا و معایب خودشو داره.
. چوب
سایه اندازیش زیاده و نور کمتر به داخل هدایت میشه. استحکامش کمتر از آهن و آلـومینیومه . سریعتر میپوسه و دچار قارچ و موریانه میشه.
. آهن
این فلز محکمه و قابلیت انتقال حرارتش بیشتر از چوبه.آهن گالوانیزه زنگ نمیزنه ولی آهن سیاه در شرایط گرم و مرطوب گلخانه زود زنگ میزنه و باید ضد زنگ و رنگ سفید بهش زد.
ضمنا، گرمای آفتاب، باعث داغ شدن آهن و ذوب شدن پوشش پلاستیکی روی اسکلت گلخانه میشه.
پس باید با پیچ و مهره، اجزای اسکلتو بهم وصل کرد.(جوش زدن درست نیست).اسکلت آهنی،تقریبا متری ۷۵ هزار تومنه.
آلومینیوم
این جنس،بیشتر برای گلخانه کوچیک و فانتزی استفاده میشه و هزینه ساختش بالاس.
توجه: سازه گلخانه نباید صرفاً بر اساس عرف احداث بشه. بلکه باید به نیاز اصلی کشت هر گیاه و شرایط اقلیمی هر منطقه توجه بشه.
در هر منطقه و در هر نوع اقلیمی، استانداردهای خاصی باید رعایت بشه.
باید به بارهای اصلی، بار محصول، بار برف، بار باران، بار تأسیسات، پوشش گلخانه، وزن وسایلی که به گلخانه تثبیت شده(سیستم حرارتی،نوری، آبیاری، سایبان) توجه کرد.
☘️ سیستم گرمایشی
- هیتر یا کوره های دمنده هوای گرم
- سیستم حرارت مرکزی یا لوله های آب گرم یا بخار آب
- پاگرمائی و پاسرمائی: از سیستم آب گرم یا بخار آب استفاده می شود.
- استفاده از پرده های ذخیره کننده انرژی جهت جلوگیری از بازتاب و انعکاس حرارت داخل
گلخانه به بیرون، خصوصا در شب و روزهای سرد و ابری - استفاده از انرژی های جدید مثل انرژی زمین گرمائی، خورشیدی و …
- سیستم های حرارتی موضعی : بخاریهای کونوکسیونی یا همرفتی، تابشی با انرژی های پائین، بخاریهای گازی، بخاری های با سوخت فسیلی و …
- کانال نایلون پخش کننده حرارت که در سطح پایین گلخانه نصب میشود.
پس:
برای جبران گرمائی که از گلخانه خارج میشه، باید از یک منبع گرمائی استفاده بشه تا بتونه در سردترین شبها، گرما و حرارتو در سرتاسر گلخانه بصورت یکنواخت پخش کنه.
انواع سیستم حرارتی:
سیستم حرارت مرکزی
دو یا چند دیگ بخار، بخار آب داغ، یا آب داغ تولید میکنه و از طریق لوله هائی به نقاط مختلف گلخانه منتقل میکنه.
عیب این سیستم، هزینه اولیه بالای اونه به همین خاطر در گلخانه های بزرگ با مساحت بیش از ۴ هزار متر مربع، صرفه اقتصادی داره.
. سیستم آب گرم
در این سیستم، آب داغ ۸۲ درجه سانتیگراد داخل لوله های توزیع کننده حرارت جریان داره. این سیستم، برای گلخانه هائی مناسبه که مساحتشون بیش از ۱۸۰۰ متر مربعه.
در این سیستم، آب گرم به کندی گرمای خودشو از دست میده. پی اگه به هر علتی سیستم از کار بیفته، تـا ساعتها گلخانه گرمه و یخ زدن به تأخیر میفته.
. سیستم بخار آب داغ
در این سیستم، بخار آب داغ با فشار وارد لوله های توزیـع کننده حرارت میشه. این سیستم، نسبت به آب داغ، به دیگ کوچکتر و لوله کشی کمتری نیاز داره.
عیب این سیستم اینه که در صورت قطع بخار، لوله ها فوراً سرد میشن و در نتیجه دمای گلخانه بصورت ناگهانی میاد پائین.
. سیستم حرارتی موضعی
این نوع سیستم ارزانه و برای گلخانه هائی با مساحت کم مناسبه.
در ایـن سیستم چند بخاری در نقاط مختلف گلخانه قرار میدن و گلخانه رو گرم میکنن.
این بخاریها چهـار نوع دارن: تراکمی، همرفتی (کنوکسیونی)، تابشی مادون قرمز و دوجداره هوای گرم.
☘️ سیستم سرمایشی:
ــ سیستم خنک کننده تابستانه (سیستم خنککننده فن و پد)(سیستم خنککننده تبخیری یا مه پاش)، سیستم خنککننده زمستانه(سیستم تیوپ ـ پنکه)
سیستم فن و پد:
ــ فن یا هواکشهای خروجی
– پد یا پوشال که ممکنه از پوشال باشه یا از مواد سلولوزی
– پمپ تزریق آب که آبو روی پد منتقل میکنه
– مخزن تامین آب یا تانک ذخیره آب
– لوله های انتقال آب و فیلترها
– ناودانها و سیستم تخلیه آب
انواع بستر کاشت:
بستر کاشت در گلخانه ها به دو صورت خاکی و یا هیدروپونیکه (بدون خاک).
در کشت هیدروپونیک ریشه گیاه در موادی مثل پرلیت، لیکا، پشم سنگ، ماسه و… قرار میگیره.
استراتژی های بازاریابی
برای فروش محصولات گلخانه، نکته زیاده. ما هم اینجا به مهمترین ها می پردازیم و سعی کردیم به صورت خیلی خلاصه و نکته های بازاریابی برای شما توضیح دهیم .
۱. بازاریابی مستقیم: یعنی کالا یا خدماتو از طریق ابزارهای دیجیتالی هوشمند مثل گوشی موبایل ، تبلت و…تبلیغ کنید.
این نمونه از بازاریابی ، هم روشی مؤثر برای دستیابی به مشتریان در منازله و هم میتونه مخرب باشه.
عکس گل ها و محصولات گلخانه رو در اینستا و تلگرام به اشتراک بگذارید و برای جذب بیشتر همراه با توضیح و نام گیاه یا میوه باشه.
۲. بازاریابی سرچ اینترنتی: با پیشرفت تکنولوژی افراد سوالات خود را از طریق تحقیق در اینترنت و استفاده از موتور جستجو google بدست میارن.
این میتونه برای رشد کسب وکارها مفید باشه. برای همین درست کردن یک وبلاگ یا وبسایت بسیار مفید و پرسوده.
۳. بازاریابی قطره ای : در این روش، شما پیش نوشته ای از پیام ها را به مشتریان میفرستین، یا چکه چکه ارسال میکنین.
مثل بازاریابی ایمیلی یا فرستادن پیامک و معرفی گلخانه و شماره تماس و آدرس در پیام و ارسال برای مردم هست.
۴. بازاریابی مخصوص بازار : در این نمونه بازاریابی اگرچه بازارها شلوغ به نظر میرسن ولی بیشترین تمرکز روی بازارهایی هست که دیده نشدن.
مثل بازارهای نمایشگاه های محیط زیست، نمایشگاه های مناسبتی، نمایشگاه های گل وگیاه و رشد گیاهان منحصر به فرد و ارائه آن ها در بازار یک پوئن مثبت به نفع شما محسوب میشن.
۵. بازاریابی رسانه های اجتماعی: خیلی از سایت هائی که در رسانه های اجتماعی فعال هستن مثل اینستاگرام، روی تعامل با مشتری ها تمرکز دارن.
۶. بازاریابی B2B: شما میتونید خدمات و محصولات خودتونو به خرده فروشان بفروشید.
۷. بازاریابی تشویقی: دادن انگیزه به مشتری جهت خرید محصول یکی از بهترین انواع بازاریابی هست که شامل موارد زیره:
بازاریابی تشویقی
همه افراد از دریافت محصول رایگان خوشحال میشن. مثلا شما میتونید به ازای خرید هر کدام از محصولاتتون یک گلدان کوچیک اشانتیون بدید.
یا پایان هرماه از بین کسانیکه از شما خرید کردن طی قرعه کشی تعدادی گلدان زیبا و بزرگ هدیه بدید.
ــ کوپن ها:
یک استراتژی مقرون به صرفه و جذاب بین مخاطبانه.
در این روش میشه بصورت دادن بن تخفیف های ۲۰،۴۰،۵۰ درصدی در بین مشتریان و به مناسبت های مختلف انجام بگیره.
با تشویق کنید اگه هر مشتری ۳ تا مشتری دیگه با خودش بیاره، یک گلدان رایگان هدیه میگیرن.
۸. بازاریابی کمیتی: تلاش برای پیوستن به یک رویداد یا یک تیم پرطرفدار هست.
مثلا با شرکت هائی که مسئول برگزاری همایش های بزرگ هستن، همکاری کنید تا از گلدان های شما به عنوان تزیین ورودی و سالن استفاده کنن و فقط اسم و آدرس گلخانه شما رو به اشتراک بگذارند.
۹. بازاریابی موبایلی: این مدل بازاریابی به کاربران این امکانو میده که بتونن بصورت آنلاین، از اطلاعات گل های شما استفاده کنن. و در هر موقعیت سفارش داده و در کمترین زمان با بیشترین کیفیت اونا رو دریافت کنن.
۱۰. بازاریابی معکوس: یعنی تبلیغات به روش سنتی از طریق رسانه های اجتماعی مثل تلویزیون، روزنامه و پخش تراکت و…
شما میتونید با استفاده از این روش ها، خودتون رو به عنوان یک برند معروف کنید؛ که صد البته این نمونه از بازاریابی پرهزینه هست.
۱۱. بازاریابی خیریه ای: این نمونه از بازاریابی میتونه بصورت معجزه کسب وکار شما رو بالا بکشه، چون علاوه بر اینکه به افراد نیازمند کمک میکنید، به عنوان خیّر نیز شناخته میشید.
همچنین میتونید محصول گلخانه خود رو در آنجا به اشتراک بگذارید و شهرتی بزرگ کسب کنید.
۱۲. بازاریابی رابطه مند یا تعاملی: داشتن یک رابطه خوب با مشتری ها باعث میشه اونها از شما راضی باشن و پول بیشتری برای خرید محصولاتتان صرف کنن.
برای مشتری هایی که به گلخانه شما مراجعه میکنن با صبر و حوصله به تمامی سوالاتشان درباره گل ها یا محصولاتی که نظرشان رو جلب کرده توضیح کامل بدید.
این نمونه از بازاریابی باعث میشه مشتریان اگر درآن لحظه هم خرید نکنن باز هم به شما مراجعه کنن و در نهایت، نتیجه تمام زحمات و تلاشتون رو خواهید دید.
۱۳. بازاریابی دهان به دهان: مثل بازاریابی رابطه منده.
وقتی شما رفتار خوبی با مشتری داشته باشید، کیفیت محصولاتتون بالا باشه یا سرویس دهی عالی داشته باشید، هر مشتری یک بازاریاب برای شما محسوب میشه و شما رو بین دوستانشون تبلیغ میکنن.
☘️ فروش
فروش به تنهایی یک نوع هنر محسوب میشه. اینکه شما بازاریابی جامع و کامل داشته باشید و تعداد مراجعه کنندگان شما بالا ولی میزان فروش شما پایین باشه، به خود شما برمیگرده.
عواملی که روی فروش بیشتر تاثیر داره:
۱. مشتری مداری
۲. صبر و حوصله
۳. توضیح کافی و جامع درمورد انواع محصولات گلخانه
۴. درست کردن محیط جدا برای خرید و انتخاب
۵. وقتی قول بن تخفیف یا اشانتیون میدید حتما به اون عمل کنید.
۶. خودتون رو بصورت یک برند، همه جا نشون بدین.
۷. زمانیکه یک مشتری میدونه با خرید تعدادی محصول از شما، چیزی جایزه خواهد گرفت، فروشتون بالا میره.
۸. وقتی از پیشنهادات مشتریان استفاده کنید و اونها رو در پیشرفت گلخانه خودتون شریک کنید و اظهار کنین که این پیشنهاد از فلان مشتری بوده، ناخودآگاه توجه مشتریها به سمتتون کشیده میشه.
۹. داشتن تعدادی فروشنده که سعی کنند نظر مشتری ها را به محصولات جلب کنن.
۱۰. گذاشتن محصولات زیبا تر و درشت تر در معرض دید.
۱۱. درصورت داشتن محصول جدید، عکسشو را درشبکه های اجتماعی منتشر کنید.
۱۲. داشتن خدمات پس از فروش
۱۳. داشتن افرادی برای بردن وسایل خریداری شده مشتریان تا منزل شخصی یا تا وسیله نقلیه آن ها
هزینه راه اندازی
هزینه راه اندازی گلخانه ۱۰۰۰ متری: هزینه راه اندازی گلخانه با توجه به تجربیات شخص و تجهیزاتی که استفاده میشه میتونه متغییر باشه.
اما تیم آمارد، سعی کرده در این بسته آموزشی، با سؤال از چندین گلخانه دار، هزینه های معمولی ایجاد گلخانه رو براتون بازگو کنه.
شما برای هر هزارمتر، حداقل، ۱۵۰ تا ۱۶۰ میلیون در نظر داشته باشین.
امیدوارم از خواندن این مطلب استفاده کافی رو برده باشید .
این مطلب رو میتونی به ایمیلت یا برای دیگران بفرستی تا دوستانت هم از این مطلب استفاده کنند .
هر سوال و نظری دارین میتونید از کارشناسان مربوطه ی آمارد بپرسید .
درباره سیده سمیه حسینی
کارشناس ارشد کشاورزی هستم. به نوشتن محتوا درباره موضوعات مختلف علاقمندم. ضمنا دوس دارم کارهای متفاوت و جدید رو تجربه کنم.
نوشته های بیشتر از سیده سمیه حسینیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چطوری با آلوئه ورا پول در بیارم؟ | از کاشت تا فروش آلوئه ورا
چطور با پرورش قارچ درآمد کسب کنم؟
در کنار تمام مزایا و ارزش غذایی بالایی که قارچ دارد افراد زیادی با پرورش قارچ کسب درآمد می کنند.مزیت مهم این شغل در بازدهی بالای این شغل می باشد
کسب درآمد از پرورش و فروش اینترنتی گل و گیاه
چطور با تولید و فراوری انگور درآمد داشته باشیم؟
انگور در صنایع مختلف غذایی از جمله تولید نوشیدنی ها، انواع ژله استفاده می شود .تولید و فراوری انگور شغلی مناسب برای علاقمندان گروه کشاورزی می باشد
کاشت توت فرنگی به روش هیدروپونیک
چطور با کشت توت فرنگی به درآمد زایی برسم؟
11 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی عالی بود.لایک داره
درود خدمت شما ، متشکر از نگاه زیبای شما .
مطالب عالی بود نکات جالب توجه زیادی اشاره شده بودند
سپاس
توضیح کاملی بود برای آشنایی با اقدامات اولیه احداث گلخانه / شغل پر ریسکیه از نظر من و نیاز به تجربه داره و چقدر خوبه که دوره ای در فنی حرفه ای ببینید / و اگر صبور باشین و با ذوق قطعا ثمرهاش شیرین خواهد بود / موفق باشین
هر کسب و کاری نیازی به تجربه داره و قطعا علم و تجربه با هم میتونه موفقیت بهتری رو نصیب فرد و یا گروه کنه . ممنون از نظر خوبتون
سلام عالي بود ممنون
متشکر از نگاهتون . آیا قصد راه اندازی این کسب و کار رو دارید ؟
با سلام و تشکر از مطلب خوب شما، با توجه به اینکه تاریخ نگارش مطلب مربوط به تیرماه 1398 هست فکر می کنم برای سال 1400 هزینه های ساخت رو حداقل باید ضربدر 4 کرد… حداقل برآورد من از احداث یک واحد گلخانه 1000 متری چیزی در حدود 800 میلیون تومان هست ، به شدت پیگیر این قضیه هستم و می خوام بامید خدا با احداث یکواحد 1000 متری در منطقه دماوند کارم رو شروع بکنم…
بله هزینه ها در هر دوره افزایش پیدا میکنه و ما هم اعلام کردیم که این هزینه ها بر اساس قیمت روز هستش و اگر کسی میخواد این کار رو انجام بده باید استعلام بگیره . مرسی از یاداوری شما . شاد باشید
سلام آیا درآمد سالیانه گلخانه پنج هزار متری خیار به یک میلیارد میرسه اگر فقط یک دوره کشت بشه به خاطر هوای استان یزد کهکشان تابستانه صرف نمیکنه
سلام آیا الان گلخونه دارین ؟
و اینکه الان شما خودتون در چه موقعیت شغلی هستین یعنی این زمین و یا گلخانه 5 هزار متری موجوده یا دارین براورد قیمت و هزینه میکنید ؟